MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Tablo Tasarımı-4

NESNELER

Tabloların Tasarımı (4.Bölüm)


MS Access Platformunun nesnelerinden biri olan Tablo Tasarımı konusuna devam ediyoruz.Tablolarımızda Birincil Anahtar oluşturmayı geçen makalemizde öğrenmiştik, şimdi tablolar arasında haberleşmeyi sağlayan bağlantıları inceleyeceğiz, Bu bağlantıların Genel İsmi İlişkiler’dir. İngilizcesi (Relationship) olarak adlandırılır. Önce ilişkilerin ne olduğunu açıklamaya çalışalım:

İlişkiler genellikle, iki tabloda aynı isimle belirtilmiş alanları olan (isimler farklı olabilir fakat anlaşılabilirlik açısından aynı ismi kullanmak daha iyi olur), anahtar alanlardaki verilerin eşleştirilmesiyle çalışır.

İlişki Türleri
  • Bir - Çok
  • Çok - Çok
  • Bir - Bir
Bir-Çok İlişkisi
Bir yazarın birden fazla eseri olabilir. Burada Yazar Bir, Eserleri Çok tarafında yer alır.


Access Tablo Tasarımı

Çok-Çok İlişkisi

Access Tablo Tasarımı

Çok-çok ilişkisinde, 1. Tablodaki bir kayıt, 2. Tabloda bulunan pek çok kayıtla eşleşebilir ve 2. Tablodaki bir kayıt 1. Tabloda bulunan pek çok kayıtla eşleşebilir. Bu ilişki türü 2 tane Bir-Çok ilişki kurularak yapılır, Yani A,B,C tablosu var diyelim, Burada B tablosunda 2 tane anahtar alan bulunur, bu alanlar ilişkilerin Bir tarafıdır. bunlardan 1.si A tablosunda bulunan çok tarafı, 2.si ise C tablosunda bulunan çok tarafı simgeler.

Bir-Bir İlişkisi

Access Tablo Tasarımı

Öncelikle belirtmek isterim, bu tür ilişkilerde bilgiler aynı tabloda saklandığı için pek yaygın değildir. 1. tablodaki her kayıt 2. tabloda yalnızca bir eşleşen kayda sahip olabilir ve 2. tablodaki her kayıt 1. tabloda yalnızca bir eşleşen kayda sahip olabilir.

Şimdilik,
Hoşcakalın…

Yorum Gönder

0 Yorumlar