MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

SQL Nedir

 

 

 Nereden gelmektedir? Nasıl Kullanılır?

SQL kelimesi Structure Query Language kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. SQL bir programlama dili değildir. Temel amacı verileri işlemektir. Yani bir veri tabanı tablosunda bulunan verileri güncellemek, veri eklemek, belirli kriterlere uyan verileri listelemek, verileri silmek, tablo yapısı oluşturmak gibi görevleri yapar. MS Access’te kullanılan SQL diline ait 60 ın üzerinde komut dizisi vardır. Ayrıca MS Access Yerleşik fonksiyonları ile istenilen türde tüm veriler işlenebilir. MS Access’te profesyonel programlar oluşturmayı hedefleyen kişiler, kesinlikle SQL dilini ve Visual Basic for Application dilini bilmeleri gerekir. Bu dilinde tüm özelliklerini en ince detaylarıyla birlikte VBA kısmında bulabilirsiniz.

İlişkisel veri tabanlarında (RDBMS) kullanılan farklı sürümlerde SQL dili vardır. Fakat ISO standardına uyum sağlamak için temel komutlar benzerlik göstermektedir. SQL Dilinin standartlaşması 1986 yılı ile ANSI (Amerika Ulusal Standartlar Enstitütüsü) tarafından, 1987 yılında ise ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) tarafından kabul edilmiştir.

                 Kısaca SQL’in tarihinden bahsettikten sonra şimdi gelelim MS Access içerisindeki SQL kullanımına. Ms Access’in sorgu tasarım penceresine girdiğinizde sizi aşağıdaki pencere karşılar. Bu pencerenin üst kısmında tabloları ekleyebileceğiniz bir alan, tam bunun altında tablolardan alanlar ekleyebileceğiniz bir alan, sağ tarafta ise özellikler penceresi bulunmaktadır.

 

SQL


                Bu ekrandayken tablomuzdan id alanını ekleyelim. Şimdi SQL görünümüne geçerek SQL cümlemizin yapısını görelim.

 

SQL

  

Bu bölümde SQL’in tüm komutlarını örneklerle inceleyip, veriler üzerinde işlemlerin nasıl yapıldığını, tablolara verileri eklemeyi, verileri güncellemeyi, verileri silmeyi, belirli şartlara uyan verileri listelemeyi ve daha bir çok SQL işlemlerini hep birlikte görüp, nasıl yapıldığını öğreneceğiz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar