MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Sorgu Tasarımı-1

NESNELER


SORGULARIN TASARIMI (1.Bölüm)


Bu makalemizde MS Access veri tabanında en önemli nesnelerinden biri olan ve  ingilizcesi Query olan Sorgu tasarımı konusuna geçiyoruz. Nedir bu sorgular?
Kısaca sorgular bir veritabanında verilerin belirli kriterlere göre ekrana getirilmesi diye tanımlayabiliriz. Örneğin bir Müşteri Veritabanında Sadece Ankara'da oturanları ekrana getirmek istiyoruz, Ne yaparız, Şehir Alanına 'ANKARA' ölçütünü girdiğimizde istediğimiz sonucu elde ederiz. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Ayrıca Sorgu ölçütlerini bir formdan da alabiliriz. Bu durumda ne Yaparız. ilgili alanın ölçüt kısmına;

[Forms]![frmMusteri]![Sehir] 

ifadesini yazarsak bu sefer sorgumuz daha esnek olur, Yani frmMusteri formunda bulunan Sehir alanında hangi Şehri belirtirsek o şehirde oturan müşteriler ekrana gelecektir. Evet en basit haliyle sorgular böyle çalışır, Birde türüne göre sorgular mevcuttur, Bunlar;
  • Seçim Sorguları
  • Parametre Sorguları
  • Çapraz Tablo Sorguları
  • Eylem Sorguları
Sorgu Tasarımına aşağıdaki şekilde belirtilen yerden ulaşabiliriz.

Access Sorgu Tasarımı

Bu işlemden sonra Tablo göster seçeneği gelecektir, burada sorguya dail edeceğimiz Tabloları işaretliyoruz.


Access Sorgu Tasarımı

SORGU ÇEŞİTLERİ


Seçim Sorguları:
Yukarıdaki örnek bu sorgu türüne girer, Bir veya daha fazla tablodan istenilen bilgileri getiren sorgu türüdür. Aynı zamanda en çok kullanılan sorgu türüdür.

Parametre Sorguları:
Bu Sorgu türünde ölçüt olarak kullanıcının giriş yaptığı veriye göre çalışan sorgu türüdür. Örnek Şehir Alanının ölçüt kısmına [Şehir Adını Giriniz:] yazıldığında ve sorgu çalıştırıldığında aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir.

Access Sorgu Tasarımı

Çapraz-Tablo Sorguları:
Satır ve sütun başlıklarıyla verilerin daha kolay görünümlerini sağlar.
Çapraz sorgunuzu oluştururken, hangi alanların satır başlığı, hangi alanların sütun başlığı ve hangi alanların da özet veri içerdiğini belirtmelisiniz. Sütun başlığını ve özet verileri belirtirken, her biri için sadece bir alan kullanabilirsiniz. Satır başlığını belirtirken ise en fazla üç alan kullanabilirsiniz.


Eylem Sorguları:
Yeni bir tablo oluşturmak (CREATE TABLE), Tabloya veri eklemek (INSERT INTO), tablodaki verilerin belirli alanlarını güncellemek (UPDATE), tablodan belirli verileri silmek (DELETE) gibi işlemleri bu sorgu türüyle gerçekleştiririz.
SQL Deyimleri olarak belirtilen deyimlerden oluşur. Bu sorgu türleriyle yukarıda belirtilen herhangi bir sorgu oluşturulabilir. En basit SQL Seçme sorgusu şu şekilde olabilir.

SELECT tblPersonel.adi, tblPersonel.soyadi, tblPersonel.sehir
FROM tblPersonel
WHERE(tblPersonel.sehir)='ANKARA'

Sorgu Tasarımı konularına devam edeceğiz. 

Şimdilik,
Hoşcakalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar