MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Rapor Tasarımı-1

NESNELER

RAPOR TASARIMI (1.Bölüm)

Bu makalemizde raporların tasarımı konularına giriş yapacağız.
Raporlarımızı oluşturmadan önce bir ön çalışma yapılması çok iyi olur. Bu ön çalışmada raporumuzda veya raporlarımızda neler olacak?, rapor kaynağı hangi sorgu veya tablolar olacak? Raporda toplam ve alt toplamlar olacak mı? (Sayısal Bir Rapor ise) Sıra Numarası olacak mı? Sıralama Olacak mı? Belirli kriterleri kapsayacak mı? bu ve benzeri soruların cevaplandırılması rapor tasarımından önce yapılması gerekir. 

Baştan tüm ihtiyaçları belirlemek, sonradan baş ağrısına sebep olmaz. Onun için sadece raporlarda değil özellikle tabloların tasarımını da ve sorguların tasarımında bu ön çalışmayı yapmak çok önemlidir. Formlarda biraz durum değişiyor, çünkü formlar diğer nesnelere göre biraz daha esnektir. İstenilen değişiklikler yapılabilir. Evet yukarıdaki tüm soruları cevapladıktan sonra gelelim raporumuzun tasarımına;


Access Rapor Tasarımı

Şekilde raporlarla ilgili 5 seçenek mevcuttur. Bunlardan 5 Nolu seçenek sadece etiket oluşturmak içindir. diğerleri ise bir raporu oluşturmak için mevcut seçeneklerdir. 1 Nolu seçeneğe tıklandığında Sol gezinti ölmesinde hangi tablo veya sorgu seçili ise ona dayalı otomatik bir rapor oluşturulur. 2. Nolu seçeneği seçtikten sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.


Access Rapor Tasarımı

Burada 1 Nolu alan Rapor İsmidir. 2 Nolu alan rapor özelliklerine sağ tıklayarak ulaşmak içindir. 3 Nolu alan ise Sayfaların Üst Bilgisidir Bu alanda ne varsa tümsayfaların üstünde çıkar. 4 Nolu alan raporun gövdesidir. veriler burada yer alır. 5 Nolu alan ise aynı 3 nolu alan gibidir. buradaki bilgilerde tüm sayfaların altında yer alır.

Şimdilik, 
Hoşcakalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar