MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Access Seçenekleri-8

GENEL BİLGİLER

ACCESS SEÇENEKLERİ (8.Bölüm)
Şeridi Özelleştir

Merhaba Değerli Arkadaşlar.
Bu makalemizde MS Access Seçenekleri konusu olan Şeridi Özelleştir seçeneğine değineceğiz. Ofis programlarının tümünde şerit menü diğer ismiyle ribbon menü vardır. Bu şerit menülerde işlem yapılacak konuya göre Sekmeler ve bu Sekmelerde Gruplar vardır. Ayrıca her grubun içerisinde Komutlar bulunur. Seçime göre veya o anda bulunan duruma göre bu menüdeki komutlardan bazıları aktif bazıları pasif olabilir. 

Şeridi Özelleştir ayarındaki asıl amaç kullanıcının kendine göre yeni sekmeler, bu sekmelerin için de gruplar ve grupların içerisinde yer alacak en çok kullanabileceği komutları bulundurmaktır. Bu komut ekleme işlemi sadece Yeni Sekme içerisinde olacak diye bir kural yoktur, herhangi bir sekmeye, herhangi bir gruba herhangi bir komut rahatlıkla eklenebilir. Şimdi Örnek bir Sekme, Grup ve Komut ekleme işlemi yapalım.



Yukarıdaki şekilde 1 Nolu yerde gösterilen Çeşitli isminde Yeni bir sekme oluşturdum. 2 Nolu yer ise Veritabanı Araçları Sekmesinde yer alan grupları göstermektedir.


Access Seçenekleri

Yukarıdaki şekilde Seçeneklerden Şeridi Özelleştir Ayarı görülmektedir. 1 Nolu kısımda bulunan pencerede Popüler komutları veya tüm kullanılan komutların listesini görebilirsiniz. Bu listeden bir komut seçerek Yeni Sekmeye, Yeni gruba komut ekleyebilirsiniz. Yada bunun tersini yapabilirsiniz.

Sağ tarafta bulunan Sekmelerin arasına 3 nolu pencerede gösterilen Yeni Sekme Butonu ile Çeşitli yazıp sekmeyi oluşturdum. Oluşan grup 2 Nolu pencerede görünecektir. Daha sonra eğer bu sekmeye grup oluşturulacaksa örneğin Baskı grubu, Yeni Grup Butonuna tıklayıp grup adını yazıyoruz. Daha sonra bu grup seçili iken sol taraftan ilgili komutu seçtikten sonra ortada bulunan Ekle butonu ile bu Sekmenin bu grubuna komutu ekliyoruz. 

En sağda bulunan yukarı aşağı butonları ile Menü, grup ve komutların sıralamasını yapabiliriz. Ayrıca 3 Nolu kutunun içinde yer alan Sıfırla butonu ile tüm yaptığınız özelleştirmeleri iptal edebilirsiniz. Al/Ver butonu ile önceden hazırlanmış UI dosyalarını alıp verebilirsiniz.

Şimdilik bu kadar, bir daha ki makalemizde MS Access seçenekleri konusu olan Hızlı Erişim Araç Çubuğu ayarımızı inceleyeceğiz.

Şimdilik, Hoşcakalın...



Yorum Gönder

0 Yorumlar