MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Makroların Visual Basic Kodlarına Dönüştürülmesi

PRATİK BİLGİLER

MAKRO TASARIM ARAÇLARI
Makroları Visual Basic'e Dönüştürülmesi

Geçen makalemizde Form üzerinden MS Access raporlarını mail olarak gönderme konusunu tamamlamış ve bitirmiştik. Gelelim bugünkü makalemizin konusuna, bu makalemizde MS Access içerisinde oluşturulan makroları visual basic kodlarına nasıl çeviririz, bu konuya değineceğiz. 

Öncelikle neden makroları visual basıc kodlarına çevirme ihtiyacı duyuyoruz kısaca bundan bahsedelim. Makroları VBA koduna çevirdiğimizde, üzerinde çalışmak için daha fazla esnekliğe sahip oluruz. Makrodaki kısıtlamalardan bir nevi kurtulmuş oluruz. Basit makrolar için bir şey söylemeyeceğim. Zira onları VBA koduna çevirmenin de gereği yok, fakat karışık ve uzun bir makroyu çevirmemiz bize bir çok yönden avantaj sağlayacaktır.

Şimdi bir uygulama üzerinden önce bir makro oluşturalım daha sonra bu makroyu VBA koduna çevirelim Arkadaşlar. Hazır mıyız ?


access makroları
 Yukarıda 3 tane form sihirbazı ile oluşturulmuş, Kayıt ekle, Kayıt Sil ve Kaydı Kaydet butonları görülüyor. Şimdi biz Kayıt Sil butonu arkasındaki Eklenmiş makroyu VBA koduna çevireceğiz. Öncelikle Kayıt Sil butonuna sağ tıklayıp özelliklere gidiyoruz. Buradan (Click) tıklatıldığında olay yordamına bakıyoruz.
access makroları

Görüldüğü gibi Eklenmiş Makro var. Şimdi yandaki 3 noktalı butona tıklıyoruz. Ekrana gelen pencere aşağıdaki gibi olacaktır.


access makroları

access makroları

Makroları Visual Basic'e Dönüştür butonuna tıklıyoruz.


access makroları
Burada bize kod içerisinde açıklama ve hata denetiminin eklenip eklenmeyeceğini soruyor. Biz ikisinide işaretliyoruz.


access makroları
Evet arkadaşlar Makromuzu VBA koduna başarı ile dönüştürmüş olduk. Şimdi de dönüştürdüğümüz kodu görelim.

access makroları

Evet şimdi burası çok önemli bir çok arkadaş burada hata yapmakta ve makroyu VBA koduna çevirememektedir. Eğer dönüştürme işlemi başarısız olursa aşağıdaki işlemi yapınız.

Makro Tasarım penceresinde iken Ctrl+A tuşuna basıyoruz, hepsini seçiyoruz. Sağ tıkla kopyala diyoruz ve bu pencereyi kapatıyoruz. Daha sonra oluştur sekmesinden Makro butonuna tıklıyoruz. Bu pencerede iken Ctrl+V tuşlarına basıyoruz. Bir isim verip kaydediyoruz. Daha sonra dönüştürme işlemini bir daha tekrarlayın.

Arkadaşlar dönüştürülen kod bir fonksiyon olarak dönüştürülmüştür. Siz isterseniz istediğiniz yerde kodu düzenleyerek kullanabilirsiniz.

Şimdilik,
Hoşcakalın...


Yorum Gönder

0 Yorumlar