MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Visual Basic for Applications (VBA)-1

VBA
VBA Arayüz Tanıtımı-1

Bu makalemizde VBA (Visual Basıc for Applications)kodlarımızı yazacağımız Visual Basic Editör (VBE) arayüz ortamını tanıtacağım.

VBA File Sekmesi

MS Access'te Profesyonel olarak hazırlayacağımız uygulamaların arkasında VBA kodlarını yazacağımız arayüz işte burası. Formların ve Raporların arkasında bulunan kodlara bu pencereden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Alt yordamlar ve fonksiyonlarınızı oluşturabileceğiniz yer de burası.
Arkadaşlar üstte bulunan menü çubuğunda, her programda olduğu gibi standart işlemlerin yanı sıra pencereye özgü işlemler ve ayarlamalar yapabilirsiniz.

Standart, Debug ve Edit Araç Çubukları: 
Bu araç çubuklarını menü alanında sağ tıklayarak gizleyebilir veya gösterebilirsiniz. Ayrıca özelleştirme de yapabilirsiniz.
Menü: bu kısımda en çok kullanılan komutları barındıran sekmeler mevcuttur. Yine bu menü sekmelerinde de ilave komutlar ekleyebilir veya silebilirsiniz. Tamamen kendi çalışmanıza uygun bir editör yapabilirsiniz. Bunu ilerleyen makalelerimde detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Proje Penceresi: 
Bu pencerede Projenize ait Sınıf modüllerini, Form ve Rapor modüllerini listeyebilir, çift tıklayarak kod içerisine girebilirsiniz.

Özellikler Penceresi: 
Proje penceresinde seçilen modülün özelliklerine buradan erişebilir, değişiklikler yapabilirsiniz. Bu pencerede Özellikler Alfabetik ve Kategori halinde sizin seçiminize bırakılmıştır.

Kod Yazma Alanı: 
Bu alanda fonksiyonları, alt yordamları, form ve rapor olaylarını, form ve raporda bulunan nesnelerin olaylarında bulunan kodları yazabileceğiniz, değiştirebileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz bir alandır. Varsayılan olarak tüm kod parçaları aralarında bir ayıraç çizgi olarak görüntülenir siz bunu sol alt tarafta bulunan buton yardımıyla tek tek de görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca seçeneklerden Ayıraç çizgisinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini seçebilirsiniz.

Bu kısa tanıtımdan sonra detaylara geçelim.

File Sekmesi

VBA File Sekmesi


Save
Modülünüzü kaydeder.

Import File
Dış ortamdan bulunduğunuz modüle VB File dosya uzantıları olan .bas, .cls, .frm formatında kod alır.

Export File
Yazmış olduğunuz modülü Dış ortama VB File dosya uzantıları olan .bas, .cls, .frm formatında kaydeder.

Remove
Aktif olan modülü siler, modül silinmeden önce, size bu modülü dışarıya aktarıp aktarmayacağınızı soran pencere çıkacaktır. Bu pencerede Evet cevabını verirseniz modülünüzün yedeği dış ortama aktarılır. Daha sonra modül silinir.

Print
Aktif olan modülünüzü yazdırmak için kullanın.

Close And Return to Mizcrosoft Access, 

VBE penceresini kapatıp MS Access Penceresine geri döner.


  VBE editörüne gelecek makalelerimizde tanıtmaya devam edeceğim. 

Şimdilik,
Hoşcakalın...


Yorum Gönder

0 Yorumlar