MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Visual Basic for Applications (VBA)-4

VBA

VBA Arayüz Tanıtımı-4

Insert Sekmesi

Bu makalemizde VBA (Visual Basıc for Applications) kodlarımızı yazacağımız Visual Basic Editör (VBE) arayüz ortamında bu makalemizde Insert sekmesinden bahsedeceğim.

İnsert sekmesi uygulamanızda kullanmak için Alt yordam, Fonksiyon, modül ve sınıf modülleri ekleyebilmeniz için tasarlanmıştır. Ayrıca dış ortamdan herhangi bir kod bilgisini de VBE ortamınıza almayı sağlayan araç mevcuttur.


VBA Insert Sekmesi


Procedure...,
Insert sekmesinden bu komutu seçtiğimizde aşağıdaki ekranla karşılarız. Bu ekranda, 1 nolu kutucukta hangi tip Procedure oluşturcağımızı belirtiyoruz. 2 nolu kutucukta ise oluşturacağımız Procedurün Genel mi yoksa Özel mi olduğunu belirtiyoruz. 3 nolu kutucuğun işaretlenmesi ise procedure içinde tanımlanan tüm değişkenlerin statik olmasını ya da olmamasını seçimini yapıyoruz. 


VBA Insert Sekmesi

Module,
Uygulamamızda modüllerimizi burada tanımlıyoruz. Şayet bir Class Modül tanımlamışsak bu Class Modülü de bu modül içerisinden çağırıp kullanabiliriz.
Ayrıca Altyordamları, Fonksiyonları ve Propertyleri de konusuna göre burada oluşturabiliriz.

Class Module
Bir sınıf tanımlayarak bu sınıfın özelliklerini burada belirtebiliriz. Ve daha sonra Standart modüller içerisinde bu sınıfı çağırarak özelliklerini kullanabiliriz.
Örnek vermek gerekirse, bir bilgisayarın donanım bileşenlerini söyleyebiliriz. Bunlar ne olabilir;

Sınıf: 
Bilgisayar

Sınıf Özellikleri:
Anakart
İşlemci
Ram Bellek
HDD Tipi
HDD Kapasitesi
Ekran Kartı
Monitör

Bu özellikleri tüm modüllerde çağırıp değer vererek kullanabilirsiniz.

File...
Dışarıdan herhangi bir kod içeren dosyayı direk olarak VBE editörüne aktarmak için kullanabiliriz. Dosya formatları .txt, .bas, .cls varsayılandır. 

    
File menüsünü tıklayarak dışarıdan kod ekleme yapacağınız zaman Varsayılan dosya formatlarını kullanmanızı öneririm. Bir doc veya docx formatından yükleme yaptığınızda karşınıza anlamsız karakterler çıkacaktır.

VBE editörünü gelecek makalemizde Debug sekmesini inceleyeceğiz. 

Şimdilik,
Hoşcakalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar