MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Visual Basic for Applications (VBA-8)

VBA

VBA Arayüz Tanıtımı-9

Window Sekmesi

Makalemizin konusu VBE Editörü menüsünde bulunana Window, sekmesini inceleyeceğiz. Windows sekmesi VBA kod penceresinde çalışırken işlemlerimizi kolaylaştıracak bir dizi eylemler sunmaktadır.



VBA Window Sekmesi

Split,
Kod penceresi etkin iken bu komutu verdiğimizde aktif olan pencereyi yatay bir çizgi ile böler. Bu komut özellikle uzun kod satırlarından oluşan bir modülünüz var ise çalışmanızda kolaylık sağlar. Şöyle bir örnek vereyim; 
Örneğin kod penceresinin ilk satırlarında bir çok değişken tanımladınız ve siz bu değişkenleri o modülün ortalarında ya da sonlarında kullanacaksınız. Tekrar tekrar pencerenin üst satırına gidip bakmak yerine Split komutunu verirsiniz ve ayrıca bölme çizgisini istediğiniz gibi ayarlayarak erişim sağlayabilirsiniz.

VBA Window Sekmesi

Tile Horizontally,
Birden fazla kod penceresi ile çalışıyorsanız ve bu pencereler arasında bakmanız gereken satırlar var ise bu komutu vererek pencereleri yatay olarak döşeyebilirsiniz. Bu sayede pencereden pencereye atlamak zorunda kalmazsınız.

VBA Window Sekmesi

Tile Vertically,
Bu komutta aynen Tile Horizantally komutu gibi çalışır. Tek farkı pencereleri dikey olarak döşer.

VBA Window Sekmesi

Cascade,
Bu komut verildiğinde açık olan tüm pencereler basamaklı bir şekilde üst üste dizilir. Diziliş sonrası pencere başlıkları görünür halde olurlar. Bu sayede istediğiniz pencereye tıklayarak etkin hale getirebilirsiniz.

VBA Window Sekmesi

Arrange Icons,
Karışık halde küçültülmüş bir çok pencereyi kod penceresinin sol alt köşesinden başlamak suretiyle düzenleyerek sıraya sokar.

VBA Window Sekmesi

VBA Window Sekmesi

Pencere Geçişleri,
Arrange İcons'tan sonra gelen ekranda kaç pencere açılmışsa onların ismi yer alır. Buradan da diğer açık olan pencerelerden hangisini aktif etmek ve üzerinde çalışmak isterseniz üzerine tıklamalısınız.

VBA Window Sekmesi

Gelecek makalemizde VBE Editörünün son sekmesi olan Help konusuna değineceğiz ve Menü komutlarını bitirmiş olacağız.

Sorularınız ve yorumlarınızı her zaman bekliyorum.

Şimdilik,
Hoşcakalın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar