MS Access Veritabanları, VBA ve SQL Kullanımı

Microsoft Access'e dair herşey...

Formlarda ve Raporlarda Hesaplanan Denetimler

Formlarda ve Raporlarda Hesaplanan Denetimler

Bazen veri girişi yaptığımız formlarda özellikle sayısal alanlarda hesaplanan denetimlere ihtiyaç duyarız. Bunun en bariz örneği bir ürünün KDV'li miktarının hesaplanmasıdır. Tabii bu sadece bir örnek. Farklı türde hesaplamalarda yaptırabilirsiniz. Burada önemli bir kilit noktayı hatırlatmak isterim. Çoğu kullanıcı bu hataya düşer.

Şimdi formumuzda KDV alanının hesaplanan denetimden oluştuğunu varsayalım. Bu alanın ismi txtKDV olsun ve denetim kaynağına ise;

=[UrunFiyatı]*1.18

yazalım. Bu durumda ürünün %18 KDV eklenmiş tutarını gösterecektir. Şimdi ise bu tutardan %3 lük bir iskonto uygulayalım. İskontolu fiyatı gösterecek alanın adı txtİskonto olsun. Normal şartlarda ne yaparız; KDV'li hesaplanmış alanın %3'ünü alarak bu alandan çıkarırız. Yani;

=[txtKDV] - [txtKDV]*0.3 (Yanlış)

Fakat işin aslı böyle değildir. Bir hesaplanan denetim oluştururken başka bir hesaplanan denetimin adını kullanmazsınız, Peki nasıl olmalı?

=([UrunFiyatı]*1.18) - ([UrunFiyatı]*1.18) * 0.3 (Doğru)


Access'te hesaplanan denetimler


Access'te hesaplanan denetimler

Bu son resimde önemli bir detay var. Burada %8 iskonto tutarını hesaplarken; 
ToplamTutar *0,8 yanlış bir işlemdir. 
Hesaplanan denetim başka bir hesaplanan denetimde kullanılamaz. Onun için hesaplanan denetim içindeki formülü alıp ondan sonra işlem yapılması gerekir. 
=[fiyat]*[adet] *0,8 doğru bir işlemdir.


Access'te hesaplanan denetimler

Tüm bu kurallar raporlar içinde geçerlidir.








Yorum Gönder

0 Yorumlar